Porcelanowe zaparzacze do herbaty

Celebrowanie dnia filiżanką herbaty nie tylko wspomaga nasz układ trawienny, jest również dobrą formą relaksu. W muzealnej Kawiarni na turystów czeka aromatyczna kawa i herbata podawana w zabytkowej porcelanie. Muzeum Porcelany Śląskiej prezentuje na ekspozycji serwisy herbaciane znanych śląskich przedwojennych manufaktur. Zwiedzając nasze muzeum możesz dowiedzieć się do czego służyły poszczególne wyroby porcelanowe. Niezwykle ciekawe są konfiturki oraz porcelanowe zaparzacze do herbaty. 

Do parzenia herbaty zaprojektowano i wprowadzono do produkcji  porcelanowe koszyczki do napełniania herbatą liściastą i jej zaparzania. Były to pojemnik w kształcie jajka dwuczęściowe, odkręcane, na łańcuszku. W produkcji śląskich zaparzaczy wiodły prym Fabryki Porcelany koncernu Paul Rauschert Porzellanfabriken z Kowar / Schmiedeberg, Mysłakowic / Erdmannsdorf i Leszczyńca / Haselbch. Koszyczki do parzenia herbaty produkowała również Fabryka Porcelany Fabiga ze Stoszowic / Fabig Porzellanfabrik Peterwitz. Koszyczki miały swoją pojemność, dzięki temu było wiadomo ile trzeba nasypać cennego suszu, by zaparzyć dobrą herbatę. Toteż gospodynie domowe mogły oszczędzać i podawać domownikom i gościom doskonałą herbatę. Produkowano również koszyczki ze stali nierdzewnej. Na rynku można było spotkać również zaparzacze innych producentów. Wiele z nich nie było sygnowane, więc jest dzisiaj bardzo ciężko stwierdzić, która fabryka porcelany była ich producentem. Zostały wyparte z rynku przez herbatę umieszczoną w jednorazowych torebkach.

Zaparzacze porcelanowe, Porzellanfabrik Rauschert Kowary